Windbruid – Rond en platbodem van de maand december 2020

Windbruid – Rond en platbodem van de maand december 2020

Dit jaar is het koperen jubileum van de Windbruid! Ruud en Judith varen al 12,5 jaar met de Windbruid ‘het water dun’. Zomeravondwedstrijden voor Huizen, maar ook prachtige tochten naar Denemarken. Ruud en Judith vertellen.

Kun je ons iets vertellen over het schip?

Wat er vooraf ging aan het koperen jubileum van de Windbruid…

Circa 2003 voeren wij met ‘Mien-Grietje’, een kleine schokker. Ik (Ruud) voer als opstapper bij de VA samen met Theo. We zouden de Bolkoppen varen, maar deze werd afgeblazen. Besmet met het botenvirus besloten Theo en ik op jacht te gaan.

Na diverse werven te hebben bezocht kwamen wij bij Van Rijnsoever terecht en daar was Kees met de vaste medewerkers de ‘Van Ommeren’ – een eerste visserman 10.75 meter aak – aan het bouwen en ontwerpen, op de romp van een Hoek-aak naar ontwerp van Martijn van Schaik.

Na de eerste aanblik wist Theo: “dit moet hem worden,” en zo werden de onderhandelingen gestart en werd Theo de eigenaar van de Liefde MP2.

Om de levertijd te bekorten ben ik mee gaan helpen met de staalbouw en heb ik gedurende 6 maanden met Piet en Marcel de romp van de Liefde en nog meerdere aken gebouwd. Na de eerste geweldige proefvaarten zijn wij ook geïnfecteerd en verliefd geworden. Door een toevallig telefoontje tussen de eigenaren van de Windbruid en de Stalen Gijs kwam het tot een besluit voor het bestellen van een tweetal casco visserman-aken.

Ik heb hierbij, met dank aan en de coulance van Ted van Rijnsoever, met Marcel en Piet aan ons eigen schip kunnen bouwen en aanpassingen in het staal kunnen doorvoeren. Waardoor deze minder kopschuw en sneller is geworden ; ).

Na het spuiten zijn de Windbruid en de Stalen Gijs in eigen beheer afgebouwd en in 2007 en 2008 te water gelaten.

De zaken die op ons pad kwamen maakte de bouw tot een mooie tijd en ervaring. We hiervan veel genoten en gelachen. Na de plechtige doop in 2008, hebben wij het water dun gevaren.

De naamgeving Windbruid komt uit een samensmelting van trouwen vanaf de Mien-Grietje op Schiermonnikoog en een sage over de nagejaagde bruid, een der Wodan- en Frigg-mythen: Zoo jaagt de wilde jager de vrouw na, waarin Frigg is de Windbruid, venti conjux, de windstoot of wervelwind is die aan den storm voorafgaat.

En wie is de bemanning van de Windbruid?

De zomeravond wedstrijden op het Gooimeer (georganiseerd door de Watersportvereniging Huizen) is de bakermat voor de trainingen, dit doen wij in wisselde samenstelling. Voor ons het laatst in 2019. In 2020 zijn er toch zomeravond wedstrijden gevaren echter kwam dit 2 weken voor onze zomervakantie en wij hebben verstek laten gaan.

Het NK varen wij de laatste jaren met Yvette en Gilbert, overburen uit de haven en voormalig wedstrijdleiders van eerdere NK’s, Addie en een enkele opstapper.

Wat zijn jullie mooiste NK-herinneringen?

-> De mooiste NK herinneringen zijn die waar wij een enkele keer de dagprijs behaalde.

-> De keren dat wij voor de Heksenketel en de Silveren Maen lagen

-> Een start die ons bijblijft is dat het gehele veld over bakboord op hol slaat en wij over stuurboord de boei aanzeilen wat leidde tot een algehele terugroep! Boei was niet goed uitgelegd!

-> Vervolgens is iets vergelijkbaars voorgevallen in 2019 – daar wij tegengesteld zigzaggend tussen de over bakboord aanstormende kudde door laveerde en gelijk met de Atalante bij de boven boei aan kwamen.

-> Hoe wij over sb een sb/bb  positie omzetten in een voorsprong door kort onder de concurrent mee te draaien en vanuit de “veilige” lij positie middels een subtiele afleiding met de bakstag de Mosselkraker van van vers boegwater voorzien.

Het zeilen tegen je vaste concurrenten is sowieso een prachtige uitdaging!

Heb je mooie plannen voor de winter of volgend seizoen?

Voor de winter de vaste onderhoudswerkzaamheden geen grootschalige klussen. Hopelijk kunnen wij volgend jaar, al dan niet in teamverband, mooie vaardagen te gemoed zien.

Deze zomer zijn er natuurlijk bijna geen wedstrijden geweest, waar zijn jullie geweest?

Wij hebben de Wadden eilanden afgevaren en rond gefietst. Een tweede jubileum (25 jarig huwelijk) onder de paradijselijke zon op Schiermonnikoog, medezeilers ontmoet en gezelligheid gehad op de Oostpunt waar we meerdere dagen hebben gebivakkeerd.

Jullie maken prachtige tochten! Kun je daar iets over vertellen?

We kunnen terug kijken op onze mooie reizen zoals de vakantie in 2019, voor de 4e maal naar Denenmarken – rondje Funen.

Heen over de Wadden met veel en aanhoudende wind en het gevoel alleen op de wereld te zijn.

Slingerend over het Wad met een rif in het grootzeil, kluiver en de fok op het dek is het schip prima in balans en te handelen.

Onder Neuwerk door om de dam de Elbe op, door het N.O.K. (Kielerkanaal) en van Kiel oost uit naar Fehmarn (Duitsland) naar Gedser (Denemarken) weer over naar Darsser-Ort (voormalig DDR). Hier is een vluchthaven met een prachtige invaart via het strand het land in. Deze mag enkel worden aangelopen in geval van een calamiteit. Bij het voldoen van havengeld wordt er gevraagd naar de reden van aanlopen en in ons geval om dat het prachtig is, dat was “nicht gestattet” om op het, met arend en stempels voorziende, document in te vullen maar “müde” volstond wel als rede van aanloop. Daar mooi gewandeld in de prachtige natuur.

Door naar Rügen, Stralsund en het mooie Kloster, heerlijk gezeild, gefietst door de oerbossen etc.

Hierna weer over naar Monsklint aan de Deense kust voor de nacht onder de krijtrotsen voor anker. Vervolgens door naar Vordingborg, Vejrø, linksom de Funen. We bezoeken prachtige eilanden waar de wilde jager, na met de bruid aan land te zijn geroeid, en voor het krieken van de dag een 10 tal koppels edelherten te hebben gespot en geschoten. Dit maakte de donkere regendag weer goed. Al zeilend verder sprongen voor de boeg de makrelen een meter hoog uit het water deze werden nagejaagd door een bruinvis.

Na het zien van zoveel makrelen begon de jager te twijfelen over zijn jagerskunst – al slepend met de paravane had ik niets anders gevangen dan wier.

Verder in dagtochten dagelijks een ander stadje of gehucht al fietsend gevolgd door een zeiltochtje door naar Aeroskobing. Waar ik mijn vistuig heb voorzien van een andere sleeplijn en yes in één trek 5 makrelen deze bereid in de rookoven, geweldig en lekker. En op naar Marstal.

Hier hadden wij kaarten voor het optreden van het theatergezelschap Bot met een Nederlands Vlaamse en Deense uitvoering van ‘Wij, De Verdronkenen’ van de Deense schrijver Carsten Jensen. Geweldig, evenals het in de vakantie gelezen boek: vijf sterren.

Vervolgens naar Kiel, 26 knopen wind, wat goed opschoot, en weer via N.O.K. richting de Elbe.

De weersverwachtingen bekijkend zagen wij een venster voor de volgende dag om de Duitse bocht door te komen, hiervoor namen wij met een etentje in het vooruitzicht in Cuxhaven het besluit om met afgaand tij uit Brunsbüttel te vertrekken tegen de wind in op de motor! We hebben nog nooit zo zout gegeten! en zo goed geslapen. Vertrekkend uit Cuxhaven de Duitse bocht door en met het tij al zeilend tot Langeoog, al eiland hoppend weer over de Wadden naar huis, een mooi avontuurlijke (2 maanden) vakantie.

Heb je een tip voor andere R&P zeilers?

De tip die ik wil geven is er een waar je niet harder van gaat, maar handig is bij het neerlaten van het grootzeil: je spant tussen de bakstagen een zeilband over de giek, waar het zeil mooi op blijft liggen zodat je het simpel kan bergen zonder het te hoeven tillen.

Vakantie is om lui te zijn dan wel Müde op een mooi plekje, al is het voor de open haard. Prettige kerstdagen een gezond en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

Groetjes Judith en Ruud van de Windbruid

Een tweetal filmpjes

Windbruid in actie

Gallerij