Markervuurrace 2023

Markervuurrace 2023


Het is altijd fijn om Muiden binnen te varen en met een mooie vloot rond- en platbodems bij de Koninklijke te liggen zo voor het Muiderslot. Hoe bijzonder kun je het krijgen en hoe mooi is het om dit met elkaar te delen. Tijdens de Markervuurrace kunnen we een beetje spierballen vergelijken op het water rond het witte paard van Marken en haring happen in Volendam. De omstandigheden dit jaar zijn zo fantastisch! Op beide dagen staat er volop zon en wordt er 30 graden aan land verwacht. Wat is dan een betere plek dan op het water met een licht verkoelende noordoostenwind. Op zaterdag varen we een prachtige Noord-Oost baan. De VA’s krijgen de lange baan en de VB/VC klasse vaart de iets kortere baan. We varen een mooi lang kruisrak tot boven “de Blocq van Kuffeler” naar de Sport J en door naar de EA2. Vandaar halve wind en voor de wind de laatste rakken naar Volendam. 

Na traditiegetrouw een haring te happen en voor de liefhebbers een korenwijn of een biertje werd er nog lang nagenoten in en rond de haven alsof we ergens in Zuid-Italië of Griekenland zijn. In de nacht veel slapende bemanning in de kuip en op het dek!

De zon en warmte zorgen er zondagochtend voor dat we bijtijds paraat staan voor het palaver. De wind laat het dan nog even afweten, maar toch starten we volgens planning met een hele rustige noordoostelijke wind. 

Omdat de startlijn er niet in de wind in ligt wordt het een interessante start waarin de meesten de eerste slag over stuurboord richting de ton varen. De risicovollere eerste hoogteslag over bakboord lijkt achteraf niet te slecht uit te pakken voor ons. We hebben in het eerste deel van de wedstrijd zo’n 8 knopen wind uit het noordoosten maar later op de dag wordt verwacht dat hij naar het zuidoosten draait. Dit gebeurt richting het einde van de wedstrijd waardoor degenen die vooraan liggen andere (windstille) interessante omstandigheden krijgen dan degenen die net wat later komen. Het einde van de wedstrijd wordt bepalend voor de uitslag op rating. 

2 topdagen van misschien wel 1 van de mooiste zeilwedstrijden van het jaar met een redelijk mooi gevuld veld met fantastische deelnemers!  

Tot de volgende!

bemanning van BU37, Mosselkraker