OW2 D’Liefde – Rond en platbodem van de maand juli 2020

OW2 D’Liefde – Rond en platbodem van de maand juli 2020

Remco Abeln vaart op de OW2 D’Liefde vanuit Monnickendam. Een enthousiast deelnemer aan het jaarlijkse NK in Muiden en de HT race, zeiler met zijn gezin en één week per jaar vaart er een hele bijzondere bemanning op het schip!

HT race 2018

Kun je ons iets vertellen over het schip?

De OW2 D’Liefde is een visserman Lemsteraak, getekend door Hoek en gebouwd bij Van Rijsnoever in 2005. Het ‘OW’ leidt regelmatig tot verwarring omdat mensen niet weten welke vissershaven OW is – dat is logisch! Het staat voor Oude Wetering en ondanks dat Oude Wetering vroeger aan het Haarlemmermeer lag heeft het nooit een vissershaven gekend.

Flevorace 2019

En wie is de bemanning van de OW2 D’Liefde?

De boot is primair een gezinsboot. We proberen zoveel mogelijk weekenden en vakanties op de boot te zijn. Ook al varen we dan niet altijd, je bent er toch even uit. We genieten dan vanuit onze thuishaven in Monnickendam.
Ook ben ik door de boot in contact gekomen met de ‘Zuiderzee Vaart’, één van de vakantiekampen van de Stichting Kinder Oncologische Vakantiekampen. Samen met Erik varen we jaarlijks met 8 platbodems een week langs oude Zuiderzee havens. Aan boord zijn 28 jongeren met kanker in de leeftijd van 14 tot ongeveer 20 die onder begeleiding van een enthousiast team, met artsen en verpleegkundigen kunnen genieten van een week vakantie zonder zorgen.
De wedstrijden vaar ik met een vaste kern en altijd één of meerdere opstappers, onder het motto “hoe meer zielen hoe meer vreugde”. Soms zijn we zelfs met 8 man (en vrouw) aan boord. Ach, op die
12 ton maakt dat niet heel veel uit….

HT 2017

Wat is je mooiste NK-herinnering?

Dat is niet moeilijk! Het op ‘line honours’ winnen van de laatste wedstrijd rond Pampus bij het laatste NK 2019. Tijdens het NK is de laatste wedstrijd op de zondag altijd een lange afstandswedstrijd, vaak rond Pampus. In deze wedstrijd zat alles: mooie boeirondingen, vlak achter een andere aak langs
sturen in een halvewindsrak, Erik de mast in voor een losse val en de HA12 achter ons houden op weg naar de finish. Hierdoor klommen we dit NK van plaats 15 na de eerste dag (weinig wind…) tot plek 3 overall.

Zuiderzeevaart in Hoorn

Heb je mooie plannen voor dit seizoen? Moet er nog veel geklust worden?

Alle klusjes zijn wel af…mede door de coronatijd. Ook het mooie weer aan het begin van het seizoen heeft geholpen. Verder komen we altijd erg graag op Schiermonnikoog – of dat dit jaar ook weer lukt is de vraag. Hopelijk nog een wedstrijd later dit jaar en anders uitkijken naar de HT-race van volgend
jaar!

Vakantie 2019

Heb je een tip voor andere R&P zeilers?

Kom ook volgend jaar naar de HT race; een mooie tocht over het Wad (in de vaargeul weliswaar) met veel deelnemers in andere velden. Dit maakt het extra spectaculair en gezellig.
De HT Race wordt in 2021 gevaren op donderdag 3 juni en vrijdag 4 juni – de OW2 D’Liefde staat al ingeschreven!

Op en neer naar de Markerwadden 2020