Atalante – rond- en platbodem van de maand januari 2020

Atalante – rond- en platbodem van de maand januari 2020

Vanaf nu zal er maandelijks op deze website een wedstrijdzeilend schip en haar bemanning worden geïntroduceerd: ‘de rond- en platbodem van de maand’.

Rond- en platbodem van de maand Januari 2020 is de Atalante, TH 60, van de familie Van Duivendijk uit het Zeeuwse Tholen. Demy, de oudste dochter van Dirk en Marian, vertelt:

Kun je ons iets vertellen over het schip?

De Atalante is een visserman aak, van 11,85 meter, ontworpen door Martijn van Schaik. Het casco is gebouwd bij de SRF-werf in Harlingen. Daarna is het casco naar Tholen vervoerd en in 2017 bij de Jachtwerf van Duivendijk te Tholen compleet afgebouwd. Het heeft een teakdek en er zijn diverse aanpassingen gedaan voor de oude dag voorziening zoals de lieren die hydraulisch zijn.

Atalante, TH 60….  waar komt de naam vandaan?

Het schip is een vissersmans uitvoering, vandaar dat er is gekozen voor de TH 60. De naam van het schip is “Atalante”, staat voor snelle jaagster.

En wie zijn de bemanningsleden?

Het is een prima familieschip maar ook goed met z’n tweeën te varen. Normaliter varen wij met het gezin, familieleden en goede vrienden.

De Atalante werd op het NK 2019 4e, met een verschil van 0,5 punten op de nummer drie. Wat is jullie mooiste NK-herinnering?

Voorop staat de gezelligheid; een naborrel in de kuip met onze eigen bemanning of met de bemanningsleden van andere schepen. Meestal varen wij langebaanwedstrijden waardoor de NK-wedstrijden er bij ons uitspringen. Elke keer weer is het aan de startlijn een mooi moment. Alle schepen aan de startlijn is een prachtzicht.  Het moment waar de adrenaline door je lichaam stroomt om een goede start te kunnen maken.

Hebben jullie mooie plannen voor het nieuwe seizoen, moet er veel geklust worden?

Een voordeel van een nieuwe boot is dat klussen niet nodig is, optuigen en weg om zo vroeg mogelijk in het seizoen, elk weekend te kunnen varen. Daar horen voor ons zo veel mogelijk wedstrijden bij zoals; PinksterSail Hellevoetsluis, het 50-jarig jubileum van het Deltaweekend, van Loon, NK, Den Bommel, acht uur van de Oosterschelde en Rondje Tiengemeten!

Wij varen komende zomer naar de Wadden om vervolgens Sail Amsterdam mee te kunnen varen.

Heb je een tip voor andere R&P zeilers?

Aan het einde van het seizoen staat “acht uren van de Oosterschelde” op de planning, een unieke zeilwedstrijd.

Een bijzondere plek is Hoedekenskerke.

De Atalante heeft een mooie zomer voor de boeg, met zo veel wedstrijden! Misschien zijn ze niet bij iedereen bekend, daarom een toelichting ter informatie en inspiratie:

PinksterSail in Hellevoetsluis, zondag 31 mei 2020

Een laagdrempelige en gezellige wedstrijd voor alle gaffelgetuigde schepen, met tussen de 30 en 50 deelnemers.

Deltaweekend vanuit Zierikzee, vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni 2020

Langebaan wedstrijden op het getijdewater van de Oosterschelde (misschien wel het mooiste water van Nederland). In de haven van Zierikzee liggen de rond- en platbodems gezellig naast elkaar. Tien tot vijftien gemeten rond- en platbodems (A, B en C) doen jaarlijks mee.

Van Loon Hardzeildagen in Zierikzee en Veere, vrijdag 18 en zaterdag 19 juli 2020

Vrijdag racen ongeveer 30 schepen van Zierikzee naar de Zandkreeksluis. Zaterdagochtend liggen er ongeveer 50 traditionele schepen voor Veere, die aantal rondjes over het Veerse Meer zeilen. Gemeten en ongemeten, groot en klein, varen in verschillende klassen.

NK rond- en platbodem in Muiden, 21, 22 en 23 augustus 2020,

Het NK voor gemeten B en C rond- en platbodems, korte banen, veel starts, daarover genoeg op deze site!

Mosselraces in Den Bommel, het laatste of één-na-laatste weekeinde van september

Ongeveer 10 deelnemers R&P. Lange baan wedstrijd op zaterdag en zondag. Inschrijven kan ook zonder rating, dan wordt er iets bedacht.

Acht uur van de Oosterschelde finish in Sint Annaland, zaterdag 19 september 2020

Een strategische wedstrijd: vier startplaatsen, verschillende route’s, iedereen finisht in Sint Annaland. Het schip met de hoogste gemiddelde snelheid wint. Er wordt gevaren op rating, maar de wedstrijd is ook zonder meetbrief toegankelijk. Ongeveer 10 deelnemers in de rond- en platbodem klasse.

Rondje Tiengemeten vanuit Willemstad, een zaterdag eind oktober

Een mooie en gezellige seizoensafsluiting voor circa 40 traditionele schepen