23 mrt Schuimer – Rond en platbodem van de maand maart 2021
Peter Overwater vaart al ruim 30 jaar met de Schuimer, veelal in de Zeeuwse stromen. Ook aan hem vroegen we om zijn verhaal. Peter beleeft veel plezier aan zijn schip en het wedstrijdzeilen. Wat begon met een week spijbelen van school, naar jaren varen met een gezin met jonge kinderen, is hij nu vaak te vinden op het voordek met één van zijn kinderen aan het roer. En zijn tip aan andere rond & platbodemzeilers zal de mensen die hem kennen niet verbazen! Peter (al dan niet toevallig ook de vader van de samensteller van ‘rond- en platbodem van de maand’) vertelt:
Kun je ons iets vertellen over het schip?
Als middelbareschooljongen mocht ik spijbelen om als voordekker een week te gaan wedstrijdzeilen in Zeeland, van Dintelsas naar Zierikzee, daar in het weekeinde de Zeelandwedstrijden verzeilen (toen nog met een open Oosterschelde) dan naar Bergen op Zoom, Yerseke en Sint Annaland (waar elk jaar in de palen van de feesttent werd geklommen, tot ergernis van de organisatie). Tijdens deze Deltaweek was mij altijd een schip opgevallen: de schokker de Schuimer (VC 111) die Peter van Lunteren in 1962 had laten bouwen naar het ontwerp van de heer Ir. H. Vreedenburgh. Het was liefde op het eerste gezicht, de vorm en verhoudingen zijn goed, er zit niets overbodigs op het schip (geen teak dek, geen houten potdeksel etc.), het zeilt het hoogst aan de wind van zo’n beetje alle platbodems, is enorm handzaam en zeewaardig.
Ik zei toen: “als ik groot ben wil ik zo’n schip…”
In 1989 verkocht ik voor een vriend zijn catamaran en adverteerde ermee in de Waterkampioen, die ik verder nooit inkeek. Toen ik controleerde of de advertentie er goed in stond viel mijn oog op een advertentie waarin de schokker ‘Neeltje Visser’ met zeilnummer VC 111 te koop werd aangeboden door de heer Bol uit Woudrichem. Ik heb geld geleend van mijn vader en het schip met de toen karakteristieke bruine zeilen gekocht. Peter van Lunteren had het schip eerder verkocht in verband met ziekte. Ik heb hem geschreven dat wij het schip hadden gekocht, het voor ons nog steeds De Schuimer was en of hij het goed vond als ik het schip weer zo zou noemen. Hij schreef terug het prachtig te vinden dat wij ‘zijn’ schip hadden gekocht en het weer de Schuimer wilden noemen.
Zo is het gekomen dat wij als gezin en vrienden nu al meer dan 32 jaar met de Schuimer varen. Eerst en vooral als familieschip, we brachten (en brengen) zo veel mogelijk weekenden en zomervakanties aan boord door.
Al snel zijn we ook gaan wedstrijdvaren en hebben het schip sterk doorontwikkeld, met al weer een paar keer nieuwe zeilen, aangepaste zwaarden, een max prop als schroef, het onderwaterschip glad hebben gemaakt etc. Ook hebben we, mede door deelname aan veel wedstrijden, er steeds beter mee leren zeilen, met als gevolg goede resultaten tijdens de wedstrijden in Zeeland (Deltaweek en Van Loonrace) en op het IJsselmeer, het jaarlijkse (afgelopen jaar even niet) NK.
Als gevolg hiervan neemt het schip een vaste plek in ons leven in en gaat er nagenoeg geen gesprek voorbij zonder dat de Schuimer ter sprake komt.
Ook ben ik blij met het leren kennen van andere platbodemzeilers (met name ook de andere (Vreedenburgh) schokkers zeilers) gedurende die vele jaren. Met hen ervaar ik een grote mate van verwantschap.
Het varen met de Schuimer vind ik nog steeds een feest. De vorm met prachtig strokende rondingen, het schip zo kunnen trimmen dat je het met een vinger heel hoog aan de wind kunt sturen, het enorme vertrouwen in de zeewaardigheid, de sobere maar oergezellige inrichting en de jarenlange band met ons maakt het nog steeds een genoegen om met de Schuimer te verkeren. Ik hoop nog heel lang.
Meer informatie over het scheepstype ‘schokker’ is te vinden op de website van de SSRP – bijvoorbeeld hier.
En over haar bemanning?
Ook wat betreft wedstrijdzeilen heeft de tijd ontwikkelingen veroorzaakt. Wij, toen Maaike en ik met twee kleine kinderen Marije en Pieter, begonnen met wedstrijdzeilen met onze vriend Diederik van Ballegooijen die jarenlang de wedstrijdvloot heeft gedomineerd met de Pieter Paniek en waarvan we veel hebben geleerd. Later met andere vrienden als Richard Barth en al heel snel met de opgroeiende kinderen. Inmiddels zit ik bij het NK weer op het voordek samen met Feiko en schipperen Marije en Pieter met hun aanhang Niek en Wendy de Schuimer, wat ik ervaar als een voorrecht en groot plezier (vind zelf dat ik inmiddels ook redelijk mijn mond houd).
Buiten het NK vaar ik de overige wedstrijden, weekeinden en zomervakanties deels ook met de kinderen en met Diana in Zeeland, wat ik nog steeds als een prachtig zeilgebied ervaar…
Wat is jullie mooiste NK-herinnering?
Ik ervaar al die jaren vanaf 2007 van het NK als één grote mooie herinnering. Misschien met als meest bijzondere de keer van 2008 toen het NK samen viel met de Deltaweek, met als extra dimensie schoon stromend water. Iets wat het spelletje extra uitdagend maakt: inschatten kracht van de stroom, wie durft het verst de plaat op en gaan we wel of niet ankeren om de kentering af te wachten?
Heb je mooie plannen voor de winter of volgend seizoen?
Inmiddels is het alweer maart en hoop ik in april het schip bij de werf in Stellendam op te gaan halen en de weekenden weer op het water te gaan doorbrengen, iets wat in deze Corona periode extra welkom zal zijn.
Wat betreft wedstrijdzeilen hoop ik op de Van Loon (derde zaterdag van juli in Veere) en Deltaweek (18 t/m 20 juni 2021 vanuit Zierikzee) en verheug me zeer op het NK (27 t/m 29 augustus 2021 vanuit Muiden).
Het is voor ons altijd een hele reis, maar de fantastische ambiance van de vloot liggend tegenover het Muiderslot, de gastvrijheid en perfecte wedstrijdorganisatie van en door ‘Muiden’, de mooie starts en wedstrijden, de gezelligheid aan boord ook na de wedstrijd en het elkaar weer ontmoeten levert wat mij betreft elk jaar het hoogtepunt van het zeilseizoen op!
Heb je een tip voor andere R&P zeilers?
Kom naar de 50e Deltaweek (nou ja weekeind)!
Deltaweekend – 18 t/m 22 juni 2021 – Deltaweekend Zeeland Zeilland