De Snoeshaen – Rond en platbodem van de maand juli 2021

De Snoeshaen – Rond en platbodem van de maand juli 2021

Joost Poelmann vaart met gezin en vrienden op de Snoeshaen, VC59. Dit jaar is een bijzonder jaar voor hen: ze kochten de Vreedenburgh schokker 30 jaar geleden. Naast recreatief op pad op het Wad en het IJsselmeer vaart Joost ook graag en enthousiast wedstrijden. Hij vertelt over zijn schip, haar bemanning en een heel bijzondere overwinning op een vroeger NK.

Kun je ons iets vertellen over het schip?

De Snoeshaen hebben wij dit jaar 30 jaar. Jessica en ik komen allebei uit rond- en platbodem zeil families en hebben elkaar ook zo ontmoet. In juli 1991 zagen wij in Enkhuizen een mooie schokker liggen. We waren snel verkocht en hebben hem mogen kopen van Gerard van de Sluis, een VA zeiler die zijn camper had ingeruild tegen de schokker.
Gerard heeft hem aan ons gegund: “een Nederlandse vlag erop was toch beter”. Hij had namelijk net een bod geaccepteerd van een Duitser, wij mochten het schip kopen voor minder 😊.
De naam van het schip was Zeevolen, deze naam zei ons niets en daarom hebben wij er Snoeshaen van gemaakt. De naam spreekt voor zich: Snoes is typisch schokker, Snoeshaen is brutaal en dat waren en zijn wij best wel in de vloot, inmiddels kent iedereen wel de Snoeshaen.
Het schip is gebouwd in 1961 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Zierikzee, Theo de Meester. Na hem kwam de familie Kolf uit Leeuwarden en daarna Henk Verdonk. Die laatste ruilde hem in voor een 15 meter aak, de Kamper.
De Snoeshaen is de tweede Vreedenburgh schokker die is gebouwd na de Albatros. Bijzonder is dat wij de snoes over bakboord hebben, terwijl de meeste hem over stuurboord hebben, dit was een experiment van de ontwerper.

En over haar bemanning?

Wij varen het schip altijd met familie en vrienden, de wedstijden de eerste jaren altijd met één of twee extra aan boord tot de kinderen thuis mochten blijven en Pa (Joost) met zijn maten ging varen. Al jaren varen Tom, Joris en Bob mee. In de beginjaren was Erik altijd aan boord maar helaas is die overleden in 2003. Als Jessica kon ging ze altijd graag mee, de laatste jaren vinden onze kinderen het ook leuk om mee te gaan, en dan vooral voor de gezelligheid na het varen.
Ook recreatie varen is heerlijk en wij zijn graag op het Wad en het IJsselmeer.
Het NK is een mooi festijn en dan zijn we met Joris, Tom, Bob en Jaap aan boord: 4 of 5 man is ideaal. Ze vinden allemaal de Snoes hun schip, zijn zeer verbonden met de vloot en er zijn hechte vriendschappen, ook met andere schepen als de Schuimer, Klieuw, Kaaiman, Dronckenoort en vele andere schepen ook in de B en A klasse.

Wat is jullie mooiste NK-herinnering?

Onze mooiste NK: geen idee, allemaal waren ze geweldig!
Eén keer hebben we gewonnen in Zeeland, nog op stromend water. We hebben wel vijf keer geprobeerd de boventon te ronden. Telkens ging het weer fout door meer stroom tegen dan wind. De laatste keer zijn we er vol op gevaren en er aan de juiste kant voorbij gedreven, de straf genomen, windstil een rondje draaien met stroom mee en over de finish gezet.
De laatste jaren met het NK op het IJsselmeer zijn geweldig mooie potten zeilen: fanatiek zijn en daarna vooral napraten waar het goed en fout ging.