De Pieternel – Rond en platbodem van de maand november 2020

De Pieternel – Rond en platbodem van de maand november 2020

Schip van de maand november is de Pieternel, waar Lidwien en Frans sinds 2016 mee varen. Lidwien en Frans varen van jongs af aan, gaan een grondige verbouwing van het schip niet uit de weg en hopen volgend jaar in noord en zuid veel wedstrijden te varen.

Kaag – mei 2019

Hoe zijn jullie de schippers van de Pieternel geworden?

Wij, Lidwien en Frans, zijn beiden fervent platbodemzeilers. Lidwien voer op jeugdige leeftijd al op boeier Mientje en was voordat we de Pieternel kochten één van de vaste bemanningsleden op de Verleiding (rond & platbodem augustus 2020). Frans heeft vanaf z’n jeugd in de Jeugdboot met zus Marion wedstrijd gevaren en daarna 17 jaar als bemanning op een regenboog bij Bouw van Wijk.

Door Bouw heeft Frans kennisgemaakt met de lemsteraken Zwarte Rakker (VA84) & Nettie (VA58). De aftrap was een ‘oude’ (dus rondje IJsselmeer) Flevorace, waar ze ondanks een gebroken zwaard, die met platen ijzer in Enkhuizen is gerepareerd, de 1e prijs wisten te scoren. Dus toen zus Marion en zwager Jan de Tjoenster aanschaften wilde Frans graag mee, en hij durft best te stellen dat hij ze enthousiast heeft gemaakt voor het wedstrijdzeilen met zo’n aak, wat oorspronkelijk niet het plan was.

Maar het was op de “Platbodem tuigen trimmen en zeilen” workshop (georganiseerd door onze klassenorganisatie!) op 17 mei 2014 in Workum en Heeg, dat we elkaar voor het eerst tegenkwamen. Vanaf toen is het snel gegaan. Allebei dol op platbodems, dus rond gekeken binnen onze mogelijkheden, waarbij we april 2016 bij de Pieternel uitkwamen.

We wisten toen al dat er het nodige aan de Pieternel moest gebeuren. Allereerst om er veilig mee te kunnen zeilen, wat gelijk is aangepakt voordat we van Heeg naar Drimmelen gingen varen. Maar vervolgens de opvolgende jaren ook de nodige serieuze klussen gedaan, onder andere de mastkoker naar achteren en de mast verlengd, plus nieuwe gaffel alvorens er nieuwe zeilen op te zetten.

Voor wat betreft dit ijzerwerk en andere klussen is nauw samengewerkt met de werf ’t Oude Maasje in Waspik van John en Gerda Rekkers, die zelf ook meerdere platbodems hebben gebouwd, waaronder hun huidige schip ‘De Eenhoorn’ – een schip wat je echt tegemoet glimt.

Door de verplaatsing van de mastkoker en aanpassing van het zeilplan is de Pieternel een heel ander schip geworden qua zeileigenschappen.

Wat is de historie van het schip?

Het casco van de Pieternel is gebouwd door en bij Eeltje Kuperus in Makkum, en zoals we later van lieverlee hebben ontdekt, is zij in eerste instantie als motorboot in de vaart gekomen.

Zwaarden, kabbellatten, mastkoker, wandputtings etc. zijn er pas later opgelast, zo bleek toen er lassporen in de verf achter de betimmering tevoorschijn kwamen. Ook toen de mastkoker werd verplaatst kwamen er montagepunten voor een siermastje tevoorschijn.

Circa 1994 is de Pieternel gekocht door de toenmalige charterschipper Rob Vooren, die het idee had lemsteraken te verhuren. Hij is ook degene geweest die de Pieternel heeft verbouwd c.q. heeft laten verbouwen tot een zeilschip. Dit met de gedachte, dat het als huurschip niet te veel zeil moest voeren. Al gauw bleek ons dat de Pieternel niet echt uit de startblokken wilde komen, wat gelukkig al beter werd toen we haar van 800 kg ijzer hadden bevrijd.

Bommel – sept 2016

En de naam? Waarom heet ze Pieternel?

Het verhuurverhaal is geen succes gebleken en al gauw is de Pieternel verkocht aan de familie Van Buuren die het schip Vrouwe Elisabeth hebben genoemd.

Deze hebben de Pieternel weer verkocht aan de voorlaatste eigenaar de heer Sies Hoogeveen, die het schip de naam Pieternel heeft gegeven – vernoemd naar zijn vrouw.

Tsja en toen kochten wij de Pieternel, laat het toeval nu zijn dat de jongste van de familie Pieter heet en de oudste van de familie Nell…. een prima reden om vooral de naam niet te veranderen.

Met wie varen jullie?

We varen de Pieternel met z’n tweeën, de inrichting voor wat betreft schootvoering en lieren maakt dit mogelijk bij niet al te ruige weersomstandigheden.

In wedstrijden willen we het liefst met een team van 4 of 5 varen. Met samen 8 kinderen die van zeilen houden, maar ook altijd druk zijn, lukt het gelukkig zo nu en dan toch om er een paar mee te krijgen. Verder varen we met familie en vrienden. Gelukkig lukt dat meestal wel, maar ook hebben we wel wedstrijden met z’n tweeën gevaren.

Waspik – feb 2018

Wat is jullie mooiste NK-herinnering?

Een mooie herinnering is ons eerste NK met nog de oude zeilen en zeilplan. Met een klein windje, brak toch het puntje van de gaffel af aan het eind van de eerste wedstrijd. Met behulp van de havenmeester van Muiden, die iemand wist die het zou kunnen repareren en mij met gaffel en al er naar toe heeft gebracht, beschikten wij de volgende ochtend weer over een gerepareerde gaffel

Maar ook het afgelopen NK was mooi, uiteraard om met alle teams een mooi NK te varen, maar ook met het eigen team, dat het gewoon goed loopt en we er goed bij zaten na alle verbouwingen.

Hebben jullie mooie plannen voor de winter of volgend seizoen?

Dit Coronajaar hebben we ook weer de nodige verbouwingen en renovatie gedaan en is er nog het nodige te doen om volgend jaar gereed aan de start te komen.

Met de Pieternel zijn we dit jaar dan ook niet aan zeilen toegekomen. Gelukkig hebben we ook nog de Winner om toch voldoende ‘zeildosis’ tot ons te krijgen. Heel anders varen weliswaar, maar ook helemaal goed, en heel makkelijk met z’n tweeën te doen.

Het plan is komend jaar heel veel met de Pieternel te varen recreatief maar ook zoveel mogelijk wedstrijden in zowel noord als zuid.

Heb je een tip voor andere R&P zeilers?

Een evenement wat we zeker niet willen missen, als het allemaal door kan gaan komend jaar en wat we iedereen ook willen aanbevelen, is de Rond en Plat door de Westeinder zeilwedstrijden (WZW) in september.

Naast zeeschouwen, schokker, lemsteraken etc. zijn daar ook de tjotters, veel westlanders, skûtsjes en zeiltjalken ingedeeld in bij elkaar passende startgroepen. Een hele goeie organisatie en een mooi schouwspel op een mooi groot water, in hele goeie sfeer. Een impressie van de 2019 editie: https://westeinderzeilwedstrijden.nl/media/

Ook bij onze “thuis” vereniging KWV de Kaag zijn er ieder najaar R&P wedstrijden, het zou leuk zijn daar ook weer eens naast de westlanders en tjotters wat schokkers, schouwen, aken, hoogaarzen etc. te zien.

Waspik – mei 2018