BRU 56 – Rond- en platbodem van de maand maart 2020

BRU 56 – Rond- en platbodem van de maand maart 2020

De rond- en platbodem van de maand maart 2020 is de BRU 56 van Laurents Meijer en Nanda Rombout. Nanda vertelt:

Kun je ons iets vertellen over het schip?

De BRU 56 is een geklonken 40 voet aak ergens uit de beginjaren van 1900. Ze heeft vroeger gevist. Dit is nog terug te zien aan honderden dichtgelaste gaatjes in de huid die vroeger vers water de bun in brachten. In Zeeland heeft ze waarschijnlijk gevaren als mosselvisser. Zo komt ze ook aan de naam BRU 56 wat voor Bruinisse staat. Deze naam had ze al toen we haar overnamen van de vorige eigenaar. We denken dat de bouwer Bos uit Echtenerbrug is, maar omdat werfboeken ontbreken en de vorige eigenaar niets wist van de historie blijft dit een vermoeden.

Kun je ons iets vertellen over de bemanning van de BRU 56?

Wat wedstrijden betreft varen wij alleen de Markervuurrace en het NK. Dat is voorlopig genoeg met de drukte van een jong gezin. Al sinds we meedoen met het NK vaart onze goede vriend Alex mee. Dit was met de Remora, een zeeuwse schouw van 8 meter waar we starten in de open klasse. Hij is er altijd bij en klust in de winter ook gezellig mee. Maar niet alleen hij ook andere vrienden helpen ons soms met klussen in de winter. Verder varen zwager Cobus, vrienden Natalja en Antal en de gebroeders Willemsen mee. De gebroeders zijn hele sterke mannen die erg fijn zijn om aan boord te hebben. Een lijoog onder spanning van de schoot is zo verzet.

De vrije dagen en vakanties voeren Laurents en ik altijd samen. Dit jaar hebben we er echter een bemanningslid bij, Julian is 18 augustus 2019 geboren en zal ons, op de wedstrijden na vergezellen. Dus gezellig met zijn drieën varen.

Favoriete bestemmingen zijn Enkhuizen en Hoorn en we hopen dit jaar voor het eerst naar de wadden te gaan. Verder zijn er nog een hoop bestemmingen te ontdekken door ons omdat we onze boot nog niet zolang hebben.    

Wat is jullie mooiste NK-herinnering?

Wij hebben nog maar één NK met de BRU 56 meegedaan. Hiervoor deden we met de Remora mee wat toch heel anders varen was. Afgelopen jaar hebben we niet meegedaan door de geboorte van Julian, maar komend jaar willen we weer van de partij zijn.

Voor ons was de eerste keer meedoen vooral de boot leren kennen en ontdekken wat er beter kan.

Bijvoorbeeld de zwaarden die vooral dreven en veel hulp nodig hadden om te vallen en beneden te blijven. Wat ook spannende situaties opleverde omdat we natuurlijk nog niet een geoefend team hadden. Dus beide Willemsen hebben beide half in het water gehangen. Maar het zwaard stond wel…

Via de onderstaande link kan je een wedstrijdimpressie zien op het rond-en platbodem youtube kanaal.

Heb je mooie plannen voor het nieuwe seizoen?

Deze winter komen er dus nieuwe zwaarden wat toch een stuk beter moet zeilen. Na ook een nieuwe mast en mastkoker vorig jaar zijn wij voorlopig klaar met grote aanpassingen. En willen we de komende tijd lekker veel gaan zeilen.  We willen naar SAIL Amsterdam en hopelijk dus eindelijk naar de wadden. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van het weer. Verder willen we gewoon lekker tijd als gezin samen doorbrengen op de boot. En met de wedstrijden een paar gezellige fanatieke dagen met vrienden en familie hebben.

Heb je een tip voor andere R&P zeilers?

Onze tip is voor mensen die nog nooit wedstrijd hebben gevaren om dit vooral eens te gaan proberen. Het is leuk en gezellig en je leert je boot snel beter kennen. Op vakantie naar een bovenboei varen is toch anders dan dit in wedstrijd verband zo snel mogelijk te doen. Het is ook erg leuk om je te meten met andere rond en platbodems.

Zeker nu er weer een ongemeten klasse is op het NK, zou ik zeggen probeer het een keer…

Het open NK rond- en platbodem (met- en zonder meetbrief) wordt gehouden op 21, 22 en 23 augustus 2020 in Muiden.

Groetjes,

Nanda Rombout