Home Home Klassenorganisatie Programma Deelnemers Uitslagen Verslag & Foto's

Verslag en Foto's 2016

Nationaal kampioenschap rond- en platbodems.

Op 30 Augustus was het weer zover: alle ingeschreven schepen voor de kampioenschappen R&P verzamelden zich in Muiden voor de de “controle” alvorens mee te mogen doen aan het kampioeschap op vrijdag 31 agustus, zaterdag 1 en zondag 2 september.

De stemming was opperbest maar de vrees voor “wind gebrek” dit evenement was algemeen.

Het is de wedstrijdleiding gelukt om 4 wedstijden, in drie dagen te laten zeilen. Allemaal met weing wind, maar voldoende om een wedstrijd te zeilen. Helaas moest de vijfde wedstrijd (de middenlange baan) op zondag afgebroken worden van wege windgebrek. Een moeilijke, maar terechte beslissing van de wedstrijleiding. Mede door deze beslissing te nemen liet de wedstijdleiding zien dat ze haar vak verstaat.2018 was het jaar waarbij voor het eerst gevaren werd met een geheel nieuwe TVF formule. Hierdoor is het het mogelijk schepen die volgens het nieuwe meet protocol gemeten zijn, en voorzien zijn van een nieuwe TVF, tegen elkaar wedstrijd te laten zeilen. In de praktijk komt het er op neer dat de B’s en de C’s in 1 wedstrijdveld, tegen elkaar gezeild hebben. Dat gaf een boeiende start met 24 schepen. De wedtrijdleiding had ook een daarbij behorende lange startlijn neergelegd.

Wij waren weer te gast bij de KNR&ZV, en hebben genoten van de gastvrijheid en service die geboden werd. De sponsering van de WJH heeft ook bijgedragen aan het succes van het evenement. De jaarlijkse feestavond op zaterdag met een barbecue was een groot succes.

Over de nieuwe  TVF is vast en zeker nog niet het laatste woord gesproken. Het is ook zeer de vraag of dit kampioenschap, met deze extreem zachte wind, geheel representatief is om de huidige nieuwe TVF’s  op waarde te schatten. Kijkend naar de uitslagen lijken de verschillen relatief kleiner geworden te zijn.

De kampioen Rond en Platbodemchepen, met een waterlijn kleiner dan 11.00 meter, is geworden de Silveren Maen. Dus.... ondanks alle TVF veranderingen is het, het team van Nico Fedes, toch weer gelukt. Tot op het laatste moment is het erg spannend geweest, immers zowel de dagprijs voor vrijdag als wel voor zaterdag waren voor de Adriana Cornelia, van het team van Rombout Jongejans.

Bij de prijsuitreiking werd de nieuwe wisselprijs aan de Nationaal Kampioen uitgereikt. Deze prijs is beschikbaar gesteld door Scheepswerf Blom te Hindeloopen. Na de prijsuitreiking op zondagmiddag werd Nico en zijn team, traditiegetrouw verrast op een “nat pak”.

Kortom een zeer geslaagd N.K. met de nieuwe TVF en.... zeer weing wind.

Het bestuur

naar boven_î .

© 2015 Rond- en Platbodem Klassenorganisatie.