Home Home Klassenorganisatie Programma Deelnemers Uitslagen Verslag & Foto's

 

 

 

Verslag van het bestuur

Na een prachtig zeilevenement staan er zondag 130 mannen en vrouwen met goed gebruinde koppen op de kade in Monnickendam voor de prijsuitreiking van het Nederlands Kampioenschap. Na twee mooie zeildagen met in het totaal vijf wedstrijden worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars. De enthousiaste schippers en hun bemanningen kijken terug op een intensief weekend met goed georganiseerde wedstrijden waar sportief gezeild wordt.

Voor een Nederlands Kampioenschap zijn minimaal 12 schepen aan de start nodig, er moeten minstens 4 geldige wedstrijden worden gezeild en de schepen moeten voldoen aan de aan de klassenvoorschriften en een geldige meetbrief hebben.
Met een paar nieuwe deelnemers is het aantal inschrijvingen in de B-klasse dit jaar bijzonder hoog. Negentien schepen aan de start: een waardig Kampioenschap. In de C-klasse met acht schepen en èèn moedige ongemeten deelnemer wordt net zo hard gestreden voor de eerste plaats. Hierbij dan ook een oproep voor volgend jaar aan de meetbriefhouders van de C-klasse: zorg dat je erbij bent! Al een aantal jaren worden deze wedstrijden georganiseerd door de Rond- en Platbodem Klassenorganisatie in samenwerking met WSV Gooierhaven onder autoriteit van het Watersportverbond. Vanuit Monnickendam wordt gezeild op het Markermeer.

In de loop van de week arriveren de schepen uit diversen windstreken en meren af rond de Oude Haven in Monnickendam. Donderdag worden de schepen die deelnemen aan het kampioenschap gecontroleerd: uitwateringsmerken, zeilen en veiligheidsuitrusting. Bij de meeste schepen is ea in orde, volgend jaar zal er weer iets strenger worden gecontroleerd. De bemanningen komen aan boord: we zijn er klaar voor.

En dan slaat in de nacht van donderdag op vrijdag het weer om en gaat het regenen en waaien, hard waaien (7/8 Bf).
Bij het palaver vrijdag om 8 uur wordt besloten om 11 uur de situatie opnieuw te bekijken . Er wordt uitgebreid ontbeten met eieren en spek, de wedstrijdbepalingen worden goed gelezen, de stagen gespannen. Uiteindelijk wordt bij het 4e palaver om 16.00 uur definitief besloten niet uit te varen: de wind is iets gaan liggen maar de vlagen zijn heftig en met de wind uit het Noorden staat er op het Markermeer een forse golfslag. Het is inmiddels droog en als troost wordt er op de kade een biertje met een bitterbal getrakteerd.

Op zaterdag staat er een mooie 3Bf en wordt er besloten om vier korte wedstrijden te varen om toch nog aan het vereiste aantal te komen voor een Kampioenschap: gretig vaart een ieder de haven uit. Er worden twee up wind- down wind banen gevaren en twee driehoek banen. Door het herhalen van handelingen is het voor de bemanning een uitdaging om steeds efficiënter te werken. De wedstrijden duren ongeveer een uur en de start is belangrijk. Gelukkig is er een lange startlijn. Er wordt bij de start toch nog een boel gedrongen en gegild maar alles blijft heel en het levert `slechts` twee protesten op waarvan er maar één wordt toegekend. Het is een prachtige intensieve zeildag.
Bij het zien van de uitslagen is het bijzonder dat bijna niemand constant scoort: zelfs de Kampioen scoort een eerste en een elfde plaats. Wellicht wordt dit deels veroorzaakt door de wind shifts. Mede door de protesten is de prijsuitreiking laat en gaan we laat aan tafel maar dat wordt door het Marker Veerhuis goed opgelost en we hebben met elkaar een geweldige BBQ: hulde!De laatste dag staat er iets meer wind. Het is een fraai gezicht als ´s ochtends de goed verzorgde vloot (zeeschouwen, schokkers, hoogaarzen en lemsteraken) in een lange sliert door de waterplanten van de Gouwzee naar het startgebied op het Markermeer varen en de zeilen één voor één worden gezet. Er staat vandaag een lange baan op het programma. Na een spectaculaire start (waarbij het belang van een geborgde zwaardbout duidelijk wordt) varen we een bijzondere "zandloper" baan.
Veel kruisende koersen en de schepen verspreiden zich fors over het veld.

De Schuimer (VC 111) wordt de winnaar in de C- klasse en de Heksenketel (VB 85) wordt de Kampioen van de B-klasse en wordt gehuldigd, gefotografeerd, voorzien van wimpel en medailles en belandt uiteindelijk in het water. Bemanningen met grote tassen gaan naar huis, auto's worden opgehaald, sommige schepen varen nog terug naar hun thuishaven en er blijven er nog een paar achter in de haven van Monnickendam.

Zoals gezegd: we kijken terug op een prachtig zeilevenement.
Zeer veel dank aan de klassencontroleurs, wedstrijdcommissie en de havenmeester die deze prachtige dagen voor ons mogelijk hebben gemaakt en...
Welkom volgend jaar!

Maaike Steenstra (VB 311, Verleiding)


Verslag vanf de VC 111
Het eerste weekeinde van september, inmiddels traditioneel, het Nederlands Kampioenschap B en C platbodem zeilen, met ook een open klasse voor de ongemeten schepen.
Een mooi aantal (nieuwe) inschrijvingen bij de B's, helaas voor de C's niet voldoende inschrijvingen voor een officieel kampioenschap. Dit jaar één inschrijving bij de ongemeten/open klasse: de Courage, die met de C's mee startte.

Vrijdagochtend, 8 uur. Het eerste palaver. Veel wind, uitstel tot 10 uur. Rustig de tijd om eieren met spek een kaas te bakken, koffie te drinken en na te denken over hoe en hoeveel te reven.
10 uur, palaver. Uitstel van nog een paar uur. Palaver. Uitstel. Palaver. Uitstel. De opmerking van de wedstrijdleiding dat er desnoods om half 7 's avonds nog gestart zou worden was hoopgevend, maar het mocht niet baten: Om 4 uur werd besloten dat er niet meer werd gevaren. Een biertje en bitterballen op de kade, iedereen gaar van het wachten en de verveling.
 
Zaterdag. Minder wind, minder palaver. 4 wedstrijden, 2 baantjes aan de wind omhoog, voor de wind omlaag, en 2 baantjes in een driehoekachtige vorm. Bij dit soort korte wedstrijdjes weegt de start zwaar. Het leuke van zo veel kleine wedstrijdjes is dat je fouten direct kunt herstellen: "Daar ging het waterzeil niet goed omhoog, dat moet beter." Leuk om te zien dat het de volgende ronde, of de volgende wedstrijd, dan goed of in elk geval beter gaat.
Na de wedstrijd een prijsuitreiking en gezamenlijke BBQ, de tussenstand gaf voldoende input voor allerlei speculaties op de zaterdagavond. Zouden er zondag één of twee wedstrijden gevaren worden? De lange wedstrijd op zondag kon sowieso niet worden afgetrokken en telde dubbel, wat betekende dat de strijd zeker nog niet was gestreden en als er daarvoor nou nog een klein wedstrijdje gezeild zou worden misschien toch een aftrekwedstrijd en als dat zo zou zijn…. Voor verschillende schippers genoeg reden zichzelf en de bemanning op tijd naar huis te sturen, voor anderen geen reden zich een biertje te onthouden. Zondag bleek het toch bij één wedstrijd te blijven, opnieuw soort van 'aan de wind naar boven, voor de wind naar beneden'-baan, maar dan langer en vanaf twee uur zou er worden afgetoeterd. En zo geschiedde. Bij de C's was de start heftig en was duidelijk dat er scherp gevaren werd. Er was wat meer wind dan de zaterdag, de zeilen werden wat strakker gespannen en ook de gezichtsuitdrukkingen van de zeilers werden strakker. Ook bij de B's was de strijd nog niet gestreden en bleven de schepen dicht bij elkaar.
Bij de C's won de Schuimer, bij de B's werd de Heksenketel kampioen, beloond met wimpel en medailles vanuit het Watersportverbond. Al met al weer een mooi weekeinde zeilen, goed georganiseerd en erg gezellig. Ieder jaar probeer ik met dit verslag meer of minder expliciet te motiveren tot meer deelname, dit jaar wat cijfers: Van de 43 C's met meetbrief deden er 8 schepen mee, van de 52 B's 19 schepen. Op de schepenlijst van de website van de SSRP staan bijna 2500 schepen, waarvan er dus 2400 geen meetbrief hebben. Er was 1 ongemeten deelnemer, tegenover 2400 potentiële deelnemers.
Lengte op waterlijn over stevens (LST) 15,51 m en meer 11,01 t/m
15,50 m
8,51 t/m
11,00 m
6,26 t/m
8,50 m
4,71 t/m 6,25 m 4,70 en kleiner
Ronde jachten   RA RB 9 RC 11 RD 15 RE
Schouwen, grundels etc.     GB GC 4 GD GE
Tjalken 2 T 3 TA TB TC    
Vissersvaartuigen V VA 43 VB 21 VC VD VE
Hoogaarsen H 1 HA 7 HB 2 HC    
Zeeschouwen     2 ZB 10 ZC ZD  
Staverse jollen       1 JC JD  
Klippers K KA        
TOTAAL gemeten 2 4 52 43 15 15
Laten we het er op houden dat de 2470 afwezige platbodemschepen een erg mooi weekeinde hebben gemist, gelukkig hebben ze volgend jaar een nieuwe kans er bij te zijn!
Marije Overwater

Bier en bitterballen....

Tijd voor klusjes
 
naar boven_î
© 2011 Rond- en Platbodem Klassenorganisatie