Home Home Klassenorganisatie Programma Deelnemers Uitslagen Verslag & Foto's

 

 

 


PRACHTIG ZEILEVENEMENT ROND- EN PLATBODEM B- EN C KLASSEN OP HET MARKERMEER.
TEUS HOPMAN MET DE HEKSENKETEL VB 85 WORDT KAMPIOEN 2011
Op 2, 3 en 4 september j.l. werd vanuit Monnickendam wedstrijd gezeild met rond en platbodems in de B en C klasse. Voor de B- klasse een kampioenschap. De C- klasse en de ongemeten schepen gaan dit jaar gezamenlijk van start maar varen ieder voor een eigen klassement .

In de loop van de week arriveren de schepen in Monnickendam waar ze in en rond de Oude Haven afmeren. Donderdag voor de wedstrijden worden de schepen grondig geïnspecteerd door de klassencontroleurs. Er moet een geldig certificaat (=meetbrief) aanwezig zijn, de zeilen worden voorzien van stickers, de diepgang gecontroleerd en ook de veiligheidsuitrusting moet kloppen. Hier en daar moet nog een puntje op de i gezet worden maar uiteindelijk kan iedereen van start. De bemanningen arriveren. De wedstrijden kunnen beginnen.

Vrijdag 2 september Een prachtige ochtend, helderblauwe lucht, de zon laag over het water en een lekker windje. Het is een mooi gezicht als de schepen achter elkaar over de Gouwzee naar het Markermeer varen. De kluiverboom zakt, de zeilen worden gehesen, de vlag gaat eraf.
Er worden drie korte wedstrijden gezeild, de eerste start verloopt rustig, de schepen zijn goed verspreid over de lange startlijn. In het kruisrak
zijn de schepen verspreid over het water. Bij het ronden van de boei en komt de plaats in het veld van elk schip goed in beeld. In het ruime rak wordt bij sommige schepen, met wisselend succes, de halfwinder gehesen, bij andere schepen worden de waterzeilen en de aap gezet.
De wind wordt in de loop van de ochtend steeds minder waardoor de wedstrijd langer duurt dan gepland. De laatste schepen moeten zich
gelijk weer gereed maken voor de volgende start.
Bij de tweede wedstrijd gaat een schip te vroeg van start en moet terug.
De derde start wordt uitgesteld tot de wind weer wat aantrekt maar uit eindelijk wordt de baan ingekort omdat de wind weer wegvalt, het veld zit dicht op elkaar De C en ongemeten schepen zeilen nog een extra rak.
Op het oog een rustige dag maar terug in de haven is er toch veel commotie en zijn er protesten. De limiet van 30 minuten finishen na het eerste schip heeft voor diverse schepen dnf opgeleverd en dat is spijtig voor het klassement.
's Avonds is er een geanimeerde prijsuitreiking op de kade met haring en corenwijn.

Zaterdag 3 september De dag begint met een mooie zonsopkomst , de mist lost in de loop van de ochtend op, de wind is matig. Deze dag worden er twee korte wedstrijden gevaren. De eerste start van de C- en ongemeten schepen is een modelstart. Bij het ronden van de bovenboei zitten diversen schepen dicht op elkaar en nemen elkaar de wind uit de zeilen. In alle rust schikt iedereen zich en drijven de schepen om, een enkeling tegen, de boei.
Ook bij de tweede wedstrijd mooie starts.
Na de wedstrijden varen we terug naar Monnickendam en vind een ieder een mooi plekje bij restaurant de Zeilhoek, onder de treurwilg, aan het grasveld, aan het terras, in de zon.
We hebben met elkaar een prachtige avond, voor sommige ondanks en voor sommigen dankzij de meezingende DJ.
Lekker eten, goed gezelschap (150 personen) en prachtige foto's van de afgelopen dagen.

Zondag 4 september s' Nachts krijgen we een forse bui over ons heen. De dag begint somber, de wind is toegenomen 3-4 BF met uitschieters naar 5. Vandaag wordt een lange baan gevaren waardoor de start minder bepalend is en de halfwinders hun werk goed kunnen doen.
Bij de C- en openklasse wordt te vroeg gestart en bij de B-klasse is er een indringstart. Doordat er meer wind is dan de voorgaande dagen is het ronden van de boeien spannend. In de voorhoede wordt gestreden om de eerste plaats en in de achterhoede wordt net zo hard gestreden voor de beste plek: een heerlijke zeildag.
Na afloop terug naar de Oude Haven voor de prijsuitreiking op de kade waar de Kampioen van de B-klasse de Heksenketel wordt gehuldigd en een deel van de bemanning in het water beland. Onze hoofdsponsor Jan Hopman (Hopman bouwbedrijf) die het vanwege een blessure aan zijn rug moest laten afweten kijkt glimlachend toe.
Voor de B-klasse met 15 schepen was voldoende deelname voor het Nederlands Kampioenschap: de Heksenketel VB 85 werd kampioen 2011, in de C- klasse met 7 schepen was de Schuimer VC 111 de snelste en in de open klasse met 4 schepen won de Antares
In de C-klasse was er niet voldoende deelname voor een kampioenschap. Toch zijn 40 geldige certificaten in deze klasse en we hopen volgend jaar meer schepen aan de start te krijgen: wellicht in 2012 ook een kampioenschap?
In de open klasse varen schepen die (nog) niet gemeten zijn en elk jaar worden er een paar nieuwe certificaten uitgegeven (info zie site)

We kijken terug op een prachtig zeilweekend waar sportief en in goede harmonie gezeild is. Het is elke keer weer leuk om met elkaar te varen en van elkaar te leren, zowel mbt de tactiek als de techniek. Deze wedstrijden werden voor de 4e maal georganiseerd door de wedstrijdcommissie wsv Gooierhaven in samenwerking met de Rond- en Platbodem Klassenorganisatie onder auspiciën van het KNWV. Bij deze nogmaals hulde aan de wedstrijdcommissie.

Maaike Steenstra.

Verslag vam Marije Overwater (aan boord van de Schuimer VC 111)

Wedstrijdzeilen kan een hoop ‘gedoe’ opleveren. De wedstrijden zijn niet waar de boot is, er gaan dingen stuk, er is geen wind, er is te veel wind, je moet bemanning regelen, boodschappen doen. Vervolgens op tijd over de start, maar weer niet te vroeg. En wel weer zo snel mogelijk finishen. Daarna moet de boot weer terug naar waar die vandaan komt.

Na de Schuimer twee weken voor het wedstrijdweekeinde te hebben weggebracht, 4 keer een andere samenstelling van bemanningsleden te hebben geregeld, boodschappen gedaan, donderdag aan boord voor de controle, op een paar over-de-datum brandblussers na (1987 is een mooi jaar, maar toch), toch goedgekeurd.

Vrijdag stonden drie wedstrijden in de planning. Dit leek nog enigszins uitdagend te worden toen we de motor wilde starten en bleek dat er iets niet helemaal functioneerde met accu’s en de V-snaar, maar dat werd soepel opgelost met een sleepje, startkabels die precies lang genoeg waren en vrijdagavond een ommetje naar Volendam voor nieuwe accu’s.

Vrijdag en zaterdag hebben we korte baan wedstrijden gevaren. Deze korte banen bieden de garantie voor het varen op alle koersen, met het plezierige accent op aan de wind zeilen.
Gewend als we zijn aan het zeilen in Zeeland, missen we de factor stroom node.
We hebben alle eerdere lessen opnieuw geleerd: op tijd naar bed, vroeg genoeg gaan zeilen, steeds zorgen voor de optimale spanning op de vallen, steeds pielen met de stand van de zeilen, kijken waar de wind zit, het volgende rak tijdig voorbereiden en geconcentreerd blijven. Als je dan beschikt over een goede en handige bemaning kan het allemaal op zijn plek komen.

Zaterdagavond werd de traditie van opera in Monnickendam doorbroken, en was er een ‘feestavond’ vlak naast Monnickendam. Tijdens de borrel en het eten werd er woest gerekend, want de lange baan wedstrijd van zondag telde dubbel en kon niet als aftrekwedstrijd dienen.

Zondag de start van die lange baan wedstrijd, waarbij het tot op het laatste moment spannend bleef, omdat wij in elk geval niet helemaal precies wisten hoe het nou zat met die berekening. Aan het eind van de middag een prijsuitreiking met helaas maar 1 ‘officiële’ kampioen te water.

Afgelopen weekeinde de boot weer terug gevaren, terugkijkend op een goed georganiseerd, gezellig weekeinde, waarbij goed gevaren is, en, ook zeker noemenswaardig: met de meeste zon van de afgelopen twee maanden.

Wedstrijdzeilen kan een hoop gedoe opleveren, maar het is wel heel leuk.

Marije Overwater
naar boven_î
© 2011 Rond- en Platbodem Klassenorganisatie