Home Home Klassenorganisatie Programma Nieuws Deelnemers Uitslagen Verslag & Foto's

 

 

 

 

Het Nederlands Kampioenschap 2010 rond- en platbodem zeilen voor B, C en de ongemeten klasse
Nieuwe Maen en  Maartjesmaat de nieuwe kampioenen.
Wat een verschil!
Werden de Nederlandse Kampioenschappen  Rond en Platbodemzeilen voor de B en C klasse vorig jaar een dag uitgesteld vanwege de stormachtige wind, dit jaar was er zo weinig wind dat de start enkele uren moest worden verschoven.

B Klasse kampioenschap ook met een verschil
Er was nog een opmerkelijk verschil : de jarenlange hegemonie in de B klasse van de Heksenketel van Teus Hopman werd verbroken…….niet door zijn eeuwige rivaal de Fidelia, maar door good old Ed van der Dussen in de Hoogaars Nieuwe Maen.  Met drie gewonnen wedstrijden, een tweede en een derde plaats werd Van der Dussen de verdiende nieuwe Nederlandse Kampioen. Op de  tweede plaats eindigde Teus Hopman en derde werd Ted van Rijnsoever met de Fidelia.
Uiteraard was Ed van de Dussen dolgelukkig met dit eerste Nederlandse Kampioenschap in zijn lange wedstrijdcarrière die, naarmate hij ouder wordt, steeds meer crescendo gaat.
Ed : “ Ik denk dat ik met mijn 71 jaar de oudste deelnemer ben. Hoe ik het kampioenschap ervaar ?  Het is een aangenaam en leuk gevoel maar het blijft  gewoon een spelletje en spelletjes wil ik graag winnen.”
Ed vaart al sinds 1978 wedstrijden. Toendertijd met een kleine schokker, daarna met de Hoogaars Halve Maen en sinds tien jaar met de Nieuwe Maen.
Echt trainen voor een kampioenschap – zoals  Teus Hopman dat doet-  heeft Ed nooit gedaan. Hij vaart wel veel wedstrijden. Dit jaar won hij de Deltaweek en de Flevorace  en is nu hard op weg om de jaarprijs in de B klasse binnen te slepen.  Tot zijn vaste bemanningsleden behoren zijn broer Jan en schoonzoon Harmanus Timmer.
Dit jaar had hij ook gast van de sponsor ( het bouwbedrijf van  Jan Hopman uit Bunschoten) aan boord die, evenals de andere bemanningleden, op de kade in Monnickendam werd gehuldigd als Nederlands Kampioen ! Je zult er maar mee thuiskomen…

C klasse ging voor Klassenkampioenschap
In de C klasse werd de Maartjesmaat van Rob de Gooier Kampioen.  Hij  veroverde met zijn zeeschouw eenmaal de eerste plaats, werd tweemaal tweede, eenmaal vierde en eenmaal zevende.
De tweede plaats was voor Peter Overwater en zijn dochter Marije Overwater in de Schokker Schuimer  en derde werd Danker Rijk met de hoogaars Swarte Paerel.

Helaas kon de winnaar van de C klasse niet worden gehuldigd als Nederlands Kampioen want aan de start verschenen  elf schepen en het minimale aantal voor een geldig Kampioenschap is twaalf schepen.
Tot kort voor de wedstrijden zag het er nog naar uit dat dit aantal zou worden gehaald maar bij nadere controle van de meetbrieven bleek dat een van de schepen niet voldeed aan de klassenvoorschriften en  moest daarom starten in Open Klasse.

Open Kampioenschap
Het open Kampioenschap, naast de kampioenschappen in de  B en C klasse, is speciaal in het leven geroepen om te proberen de schippers enthousiast te maken hun schip te laten meten voor deelname aan de “echte” wedstrijden. Vorig jaar lukte dat met de DX11 ( VB 310) die zich heeft laten wegen en meten en nu  in de B klasse kon meezeilen. 
De winnaar van de Open klasse, de Schokker Kaaiman van Ernst Grapperhaus, heeft ook toegezegd dat hij volgend jaar aan het officiële kampioenschap wil meedoen. 

Wedstrijden
Zoals gezegd begonnen de kampioenschappen met weinig wind en vooral de eerste wedstrijd werd een grote drijfpartij. Een loterij zoals iemand wat boos over de marifoon riep.
Het gevolg was onder andere dat negen schepen in de C klasse een  DNF kregen omdat zij meer dan een dertig minuten na de winnaar eindigden. Omdat er uiteindelijk wel zes wedstrijden werden gezeild kon deze eerste wedstrijd  van de totaaluitslag worden afgetrokken. Gelukkig trok de wind in de middag wat aan  en kon de tweede wedstrijd gewoon worden uitgezeild.
De tweede dag van de kampioenschappen stonden twee wedstrijden op het programma en op de derde dag was het aanvankelijk de bedoeling uitsluitend een lange baan te zeilen maar omdat er op vrijdag een wedstrijd was uitgevallen besloot wedstrijdleider  Tom Eric van Strien (bijgestaan door het uitstekende en enthousiaste westrijdcomite van de WSV Gooierhaven)  om op zondag ook nog een korte baan wedstrijd te laten zeilen.

Monnickendam
De locatie van de wedstrijden was ook dit jaar de pittoreske haven van Monnickendam. Op vrijdagavond was er een gezellig diner met een muzikale omlijsting, op vrijdag was er op de kade haring, bier en Coorenwijn.  's Avonds was  in de feeëriek verlichte haven een optreden van  het Amsterdamse en Monnickendamse  operakoor .

Richard Kaan.
   
 
   
   
   
 

 
Elke dag komen er meer foto's..... naar boven_î
© 2010 Rond- en Platbodem Klassenorganisatie