Home Home Klassenorganisatie Programma Nieuws Deelnemers Uitslagen Verslag & Foto's

 

 

 

 

Het Nederlands Kampioenschap rond- en platbodem zeilen voor
B, C en de ongemeten klasse op 4, 5 en 6 september 2009

Verslag van Marije Overwater.

Veel schepen waren al een weekeinde eerder naar Monnickendam gevaren, in de loop van de donderdag liep, ondanks de harde wind en regen, de haven echt vol met 34 schepen.
In de haven was het gesprek van de dag of er vrijdag gevaren zou worden, vanwege een overschot aan wind. Ook werd in de stromende regen de B en C klasse namens het Watersportverbond gecontroleerd: stempels/buttons in zeilen, het aantal zwemvesten aan boord en of er een EHBO-doos aanwezig was. Later in de middag werd het weer beter, ging het bruggetje naar de havenkom open en mochten de schepen het haventje in.

Vrijdagochtend was er om acht uur palaver, eerst twee uur uitstel en om tien uur: afstel. Er was te veel wind om te varen.
In de beschutte haven lijkt het heerlijk weer, maar de bomen aan de overkant van de Gouwzee bewijzen dat het wel degelijk nogal hard waait. Een aantal schepen gaat toch nog even varen, maar komen verwaaid en doorweekt terug.
De ‘vrije’ dag wordt besteed aan meetbrieven na meten, aan motoren prutsen of door naar de kermis in Volendam te gaan… Tot om vier uur het alternatieve programma begint.
In een mooi versierde loods verzamelt de hele vloot zich voor karaoke en bingo. Hierna een gezellige gezamenlijk maaltijd met voor ieder wat wils, van rode kool met appeltjes tot nasi en daarna nog  een heerlijk ijsje.

Zaterdag gingen de wedstrijden wel door, al stond er nog steeds erg veel wind. De eerste wedstrijd was chaotisch, het was onduidelijk welke baan er moest worden gevaren, hoe de boeien gerond moesten worden en vooral waar de boeien lagen. Uiteindelijk bleek dit een foutje te zijn van het wedstrijdcomité en de wedstrijd niet mee te tellen. Het was een goed oefenrondje. 
De tweede wedstrijd voor de B en C was een Olympische baan,  de derde een ‘heen en weer’ baantje. De ongemeten voeren na het oefenrondje nog één baan.
Er was nogal veel wind, en soms nogal grote golven, wat neer kwam op wat kapotte zeilen, een volgelopen motorkamer, een ontspoord zwaard en een ontwrichte giek.
Aan het eind van de middag een gezellige borrel op de kant met haring, korenwijn en sterke verhalen. Ook was er een prijsuitreiking. Bij de ongemeten klasse stond de ‘DX 11’ aan de leiding met twee gewonnen wedstrijden, bij de B klasse de ‘Windbruid’ met een eerste en tweede plek en bij de C klasse de ‘Schuimer’, ook met een eerste en tweede plaats.
Later op de avond was het tijd voor cultuur: de opera op de kade barste los. Vanwege de regen werd het programma wat ingekort maar het was heel bijzonder om vanaf de schepen deze voorstelling te zien.
Zondagochtend al een stuk minder wind. We voeren twee keer een baan met gates. Alle schepen met apen, waterzeilen en fok te loevert gaf een mooi plaatje.

Na de wedstrijd de prijsuitreiking door het wedstrijdcomité en de burgemeester van de gemeente Waterland had prijzen voor de kampioenen. Bij de ongemeten klasse de ‘DX 11’ met drie eerste plaatsen(!), bij de B de ‘Heksenketel’ en bij de C de ‘Schuimer’.

Al met al een zeer geslaagd weekeinde, met een mooie kennismaking met het wedstrijdzeilen voor de ongemeten klasse, een gezellige gezamenlijke maaltijd en vooral heerlijk gezeild!
   

Nederlands Kampioenschap Rond en Platbodems in de B- en C-klasse:
een groot succes!!

Een verslag van Jantien Milders-Lubbers
Na uitgebreide voorbereidingen van ruim een jaar, was het vrijdag 4 september 2009 zo ver: een Nederlands Kampioenschap Rond- en Platbodems voor de B- en de C-klasse. Door het overweldigende aantal inschrijvingen bleek het mogelijk om het Kampioenschap zelfs te splitsen, waar het Watersportverbond op het laatste moment gelukkig mee instemde.
Het weer op donderdag 3 september was slecht: harde ZW wind tot windkracht 8, en dat terwijl ongeveer de helft van de schepen nog naar Monnickendam moest zien te komen.... Gelukkig liet bijna niemand zich erdoor weerhouden om mee te doen, alhoewel de Strandloper met motorpech door de KNRM binnen gesleept moest worden.

Vrijdag 4 september: weer veel wind: ZW 6, mogelijk 7, maar wel afnemend. Reden voor het wedstrijdcomité om de start met 2 uur uit te stellen. Helaas bedacht inmiddels een front vanuit het Noorden af te zakken naar onze regionen, waardoor in de middag de zeil-condities nauwelijks beter waren. Het gevolg was een algehele afgelasting van alle wedstrijden op vrijdag.
In korte tijd werd een alternatief programma in elkaar gedraaid. In een leegstaande loods, die door medewerkers van ‘De Koperen Vis’ omgetoverd was tot een ware feestruimte werden alle bemanningen gevraagd om een lied tijdens het Karaoke ten gehore te brengen. De dagprijzen vonden op deze manier toch nog een prima bestemming.
Het schippersdiner werd opgeluisterd door La Gionda: 4 muzikanten die op een uiterst originele manier de meeste aanwezigen wisten te boeien met hun uitgebreide repertoire.Vol goede moed was er zaterdag 5 september om 8.00 uur palaver, nadat de gasten van sponsor Visser en Hopmans BV. op de verschillende schepen waren ingedeeld. Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind en snel voer iedereen de haven uit. De eerste start was om 10.00 uur.
De wind was nog steeds hevig, maar met een rif en sommigen met een kleine kluiver was er voor de meesten goed te varen.Er heerste meteen na de start echter grote verwarring over de te varen baan: de wedstrijdcommissie bleek een andere banenkaart te bezitten dan de deelnemers, tja. Het lijkt niet meer dan logisch dat deze eerste manche achteraf ongeldig is verklaard. De tweede en derde start verliepen verder zonder noemenswaardige problemen. Wel waren er inmiddels de nodige problemen, waardoor er ongeveer 10 schepen de haven op moesten zoeken. Een gescheurd grootzeil, een afgebroken zwaard, schip vol water, een gebroken val, een aanvaring waarbij de nagelbank kromgetrokken was en een afgebroken bakstag zijn zo ongeveer de redenen geweest om de strijd voor zaterdag verder te staken.
Het was een spannende strijd, maar omdat er op TVF gevaren wordt, is het altijd afwachten wie er gewonnen heeft. Bij de C-klasse bleek de Schuimer als snelste gevaren te hebben, bij de B-klasse was dat de Windbruid, terwijl in de Open Klasse de DX11 winnaar van de zaterdag was.

Na een schitterend opera concert bij volle maan in de haven van Monnickendam was het zondag weer vroeg ochtend. Het weer zou nu echt wat rustiger zijn. De meeste schades waren verholpen en dus op naar de startlijn. Een mooie op en neer poortbaan was door het wedstrijdcomité uitgelegd. De verschillende starten verliepen zonder problemen.
Er kon door iedereen vol tuig gevaren worden en de strijd was weer hevig. Vandaag kwam het erop aan! Om de serie van 4 verplichte wedstrijden voor een volwaardig Nederlands Kampioenschap te complementeren, moesten er zondag 2 wedstrijden gevaren worden. Ongeveer 3 kwartier na de finish van de eerste wedstrijd lag de baan weer in de wind en kon er opnieuw gestart worden. Het was schitterend weer en iedereen kon optimaal zeilen! Gelukkig niet te veel golfslag onder de kust bij Volendam. Het was opvallend om te zien hoe dicht de schepen van de C-klasse bij elkaar bleven. Na anderhalf uur varen was binnen 6 minuten bijna iedereen gefinisht. Ook in het B-veld was het spannend. Op zaterdag leek de Windbruid de gevestigde Kampioen, de Heksenketel van Teunis Hopmans, van de troon te gaan stoten. Kennelijk kan de Windbruid veel wind verstouwen, want op zondag scoorde ze duidelijk minder goed.
De prijzen werden door de heer Jongmans, burgemeester van de gemeente Waterland uitgedeeld. De gemeente was blij met de keuze om het Kampioenschap in Monnickendam te houden en andersom waren de deelnemers tevreden over de lokatie.
De zon maakte het slot van dit weekend kompleet. Iedereen kan terugkijken op een schitterend Nederlands Kampioenschap, wat voor het eerst op deze manier werd georganiseerd, maar zeker niet voor het laatst!! Het was een groot succes!!

   

Gezelligheid op de wal
 

Karaoka, Bingo en lekker eten

Wedstrijdleiding
 
   
En dan naar de startlijn  
Elke dag komen er meer foto's..... naar boven_î
© 2007 Rond- en Platbodem Klassenorganisatie